İngilizce öğrenmeye yeni başladıysanız, ya da daha önce öğrenme tecrübeniz olsa da uzun zamandır yeniden başlamak isteyip de erteliyorsanız, İngilizce öğrenmeye başlayacağım ama nereden başlamalıyım diyorsanız, Yeni Başlayanlar için İngilizce yazım tam size göre!
Bir şeye başlamak, hele ki yepyeni bir dili öğrenmeye başlamak bazen işin içinden çıkılamaz bir hal alabiliyor. Hepimiz bunu çok iyi biliyoruz. Ama buradaysanız, tebrikler! Miskinliğinizi, bahanelerinizi, bir gün bir çipin icat edilip de beynimize takılacağı ve her dili otomatik olarak konuşabileceğimiz türü hayallerinizi, kısacası her türlü engeli arkanızda bıraktınız ve başarmak için bir adım attınız demek!
Sizinle bu yazıda İngilizce öğrenmeye nereden başlayacağınız, İngilizce öğrenmek için nasıl bir program yapacağınız ve İngilizce öğrenmeye nasıl zaman ayırıp da nasıl çalışacağınız konularını, kısacası İngilizce için açtığınız bu yeni sayfayı beraber doldurmaya başlamak için öneriler paylaşacağım.
Hazır mısınız? O halde başlayalım 🙂
Defterler, kalemler ve silgiler hazır mı?
Ben o kadar eski kafalı mıyım diyorsanız bilgisayarlarınızı ve word dosyalarınızı da açabilirsiniz elbette, hiç sorun değil. Ben büyük bir defter ve kalem tutkunu olarak hala yazarak çalışıyorum. Siz de isterseniz defterlerinizi isterseniz de word dosyalarınızı açın.
İlk olarak bir hedef belirleyeceğiz. Hedefimiz elbette İngilizce öğrenmek ama, ne kadar sürede öğrenmek istiyoruz, neden öğrenmek istiyoruz, nasıl çalışacağız, neyi ne zaman öğrenmeliyiz, neye ne kadar zaman harcamalıyız, hepsini yazalım ne dersiniz?
Örneğin; İngilizce öğrenmek istiyorum çünkü yurt dışına yerleşmek istiyorum, daha iyi bir iş bulmak istiyorum, erkek arkadaşım yabancı, yabancı arkadaşlar edinmek istiyorum ya da basitçe öğrenmeliyim çünkü bu devirde İngilizce bilmemek de nedir? şeklinde hedeflerinizi yazarak başlamalısınız.
Bir gayenizin olması, sizi motive edecek bir şey bulmanız çok önemli. Her pes ettiğinizde, çalışmaya her üşendiğinizde neden İngilizce öğrenmek istediğinizi hatırlayın.
Bunun için kendinize mutlaka bir süre verin ve ne kadar süre verdiğinizi yazın. Bir işin bitirme süresi olması sizi her zaman motive edecektir. Örneğin; 6 ay sonra İngilizce konuşuyor olmak istiyorum ya da 12 ay sonra İngilizce filmleri anlayabilecek düzeyde dil biliyor olmak istiyorum. Gerekirse tarih bile yazabilirsiniz.
Bir tek uzun dönemli bir hedef değil, kısa dönemli hedefler de belirleyebilirsiniz. Örneğin bu hafta planladığım saatlerde İngilizce çalışırsam kendime en sevdiğim grubun konserini ısmarlayacağım ya da en sevdiğim restoranta gidip arkadaşlarımla güzel bir akşam geçireceğim, kendime şu beğendiğim çantayı alacağım gibi. Motive olmak için kendinize hedefler koymayı sakın unutmayın!
Buraya bir seviye tespit sınavı bırakacağım. Dilerseniz hem çalışmaya başlamadan önce hem de ara ara bu sınavı tekrarlayabilir ve nasıl gittiğinizi takip edebilirsiniz: İngilizce Seviye Testi
İngilizce Öğrenmeye Hangi Kaynakla Başlayacağız?
Dil öğrenirken farklı farklı bir sürü kaynaktan faydalanacağız elbette. Ancak temelde birkaç ana kaynağa bağlı olmak gerekiyor. Benim tavsiyem mutlaka aşağıdaki kaynaklar çerçevesinde ilerlemek:
1- Duolingo, busuu gibi bir telefon uygulaması
Bu ve benzeri uygulamalar dil öğrenme konusunu bir bebeğe öğretir gibi görsellerle ve dilbilgisi kuralları arka planda olacak şekilde yapabilecek bir sisteme sahipler. Bu uygulamalar ile başlayıp günlük konuşma, sayılar, aylar, günler, mevsimler, temel kelimeler gibi bilgileri kolayca ve eğlenerek öğrenebilirsiniz. Günde minimum 10 dakika bu uygulamalar üzerinden çalışmanızı tavsiye ederim.
2- Dil bilgisi kitabı
İnternet üzerinden bulabileceğiniz bir çok dilbilgisi kitabı var, pdf olarak bilgisayarınıza indirebileceğiniz gibi satın da alabilirsiniz. Ben pdf üzerinden çalışmayı sevmediğim için genelde tüm kitapları almaya çalışıyorum. Siz de benim gibiyseniz size tavsiye edebileceğim bir seri var.
En temel başlangıç seviyesi dil bilgisi kurallarını öğreten ve alıştırmalarla pekiştiren English Grammar in Use.
Orta düzey seviyede kullanabileceğiniz yukarıdaki kitabın devamı olan Essential Grammar in Use.
Serinin son kitabı olan ve ileri seviye dilbilgisi kitabı olan Advanced Grammar in Use.
Serinin ilk kitabıyla başlayıp, seviyeniz ilerledikçe diğer kitaplarla devam edebilirsiniz.
3- BBC Learn English ya da British Council Learn English web sayfaları
Ben BBC Learn English fanıyım gerçekten. Hem ücretsiz hem de çok zevkli anlatılıyor dersler. Videolar, hikayeler, podcastler, dilbilgisi dersleri, testler ne ararsanız var. Hem uygulaması da var telefonunuza indirmek isterseniz. Aynı şekilde British Council‘in İngilizce öğrenmek için güzel bir sitesi var. Dilerseniz ücretsiz dersleri takip edebilir, dilerseniz de aylık bir ücret karşılığı sizin için oluşturulan planı takip ederek dersleri alabilirsiniz.
4- Okuma kitapları
Beelinguapp diye mükemmel bir uygulama var telefonunuza indirip hikaye okuyabileceğiniz. Hem de eş zamanlı tercüme yapabilirsiniz uygulama üzerinden seçtiğiniz dilde. Ya da eski usul çocuklar için olan okuma kitaplarını alabilir ya da pdf olarak internette bulup bu kitapları okuyabilirsiniz.
5- İngilizce şarkılar
En keyifli İngilizce öğrenme yollarından biri bu olabilir bana kalırsa. En sevdiğiniz İngilizce şarkıyı ve sözlerini açın. Şarkıya eşlik ederken sözleri ezberlemeye ve şarkıdaki gibi telaffuz etmeye çalışın. Daha sonra da şarkı sözlerinin tercümesine bakıp neyin ne anlama geldiğini öğrenin.
Aslında muhteşem bir internet sitesi var bunun için lyricstraining adında. İstediğiniz şarkının sözlerini öğrenirken bir yandan da oyun oynayarak boşlukları doldurabiliyorsunuz bu sitede. Çok keyiflii bir göz atın.
6- Podcast ya da haber kanalları
Youtube’a girip binlerce podcast bulabilirsiniz zevkinize uyan. English Class 101‘in podcastlerine bir bakabilirsiniz, daha çok eğitim içerikli yayınları var. Sohbet içerikli yayınlar için Learn English With Teacher Luke podcastlerine ya da To Fluency‘nin podcastlerine bakabilirsiniz. BCC ya da CNN gibi kanalları sürekli arkada planda açık bırakabilir, kulak aşinalığı edinmeye çalışabilirsiniz.
7- Film ve diziler
Youtube’da şöyle bir kanal var: Learn English With TV Series. Süper bir kanal, en sevilen diziler üzerinden çok güzel İngilizce öğretiyorlar. Ama tabii bu da biraz ders çalışmak gibi oluyor bir süre sonra. Biraz ders çalışma moduna ara verip, hala bir şeyler öğrenebilmek için açın Netflix’i, İngilizce bir film izleyin altyazılı, ama konuşulanlara kulak verin, emin olun iyi bir pratik bu da. Sonra aynı filmi ikinci kere, bu sefer İngilizce altyazılı izleyerek işi bir sonraki adıma taşıyabilirsiniz.
8- Lexilize ya da Ankiweb gibi bir kelime kartı uygulaması
Ben Lexilize kullanıyorum, eşim Stefano ise tam bir Anki fanı. Ben Lexilize’yi renkli arayüzü ve öğrendiğimiz kelimelerle oyun oynama imkanı olduğu için seviyorum. Stefano da Anki’yi basit ve göz yormayan arayüzü, kolay ve süsten püsten uzak, hedefe yönelik ezberleme yöntemi yüzünden seviyor. Tercih sizin ama ikisine de kefiliz!
9- Günlük
Açın telefonunuzun notlar uygulamasını, not defterinizi ya da bilgisayarınızda bir word dökümanını. Her gün olmasa da minimum haftada bir gün haftanızın nasıl geçtiğiniz, neler yaptığınızı, nasıl hissettiğinizi yazabilirsiniz. Günlük tutmak aklınıza gelebilecek en iyi İngilizce öğrenme yöntemlerinden biri. Hem zahmetsiz hem keyifli!
Artık plan yapma zamanı!
Hedeflerimizi yazdıksak şimdi sıra geldi plan yapmaya. Planlı ve programlı olmak çok çok önemli. Aşağıdaki gibi, kendi zamanınıza uygun bir program yapmaya ne dersiniz?
Gün | Program | |
---|---|---|
Pazartesi | 15 dakika Duolingo ya da Busuu ile çalış BBC ya da British Council Websitesinden bir konu çalış ya da bir hikaye dinle Öğrendiğin yeni kelimeleri Lexilize ya da Anki’ye kaydet | |
Salı | 15 dakika Duolingo ya da Busuu ile çalış Hikaye kitabından bir sayfa oku Öğrendiğin yeni kelimeleri Lexilize ya da Anki’ye kaydet | |
Çarşamba | 15 dakika Duolingo ya da Busuu ile çalış İngilizce şarkı dinle ve sözlerini çevir Öğrendiğin yeni kelimeleri Lexilize ya da Anki’ye kaydet | |
Perşembe | 15 dakika Duolingo ya da Busuu ile çalış Podcast dinle (anlamasan bile), birkaç kelime de olsa takip etmeye çalış Öğrendiğin yeni kelimeleri Lexilize ya da Anki’ye kaydet | |
Cuma | 15 dakika Duolingo ya da Busuu ile çalış Hikaye kitabından bir sayfa oku Öğrendiğin yeni kelimeleri Lexilize ya da Anki’ye kaydet | |
Cumartesi | 15 dakika Duolingo ya da Busuu ile çalış Dil bilgisi kitabından bir konu öğren Öğrendiğin yeni kelimeleri Lexilize ya da Anki’ye kaydet Türkçe altyazılı İngilizce film ya da dizi izle | |
Pazar | 15 dakika Duolingo ya da Busuu ile çalış BBC ya da British Council Websitesinden bir konu çalış ya da bir hikaye dinle İngilizce şarkı dinle ve sözlerini çevir Öğrendiğin yeni kelimeleri Lexilize ya da Anki’ye kaydet Günlük yaz |
Bu plana anı anına uyamazsınız elbette ama yine de bir hedefiniz olursa kendinizi sorumlu hissedebilir, sorumluluk sahibi her birey gibi derslerinize çalışmak için inanılmaz bir istek duyabilirsiniz haha. Siz haftanın bir iki gününü tatil olarak belirleyebilirsiniz mesela. Ancak tatil gününüzde bile o 10-15 dakikayı Duolingo’ya (ya da kullandığınız uygulama hangisiyse) ayırın mutlaka. O 10 dakikanın bile faydasını göreceksiniz.
İyi çalışmalar!
İngilizce öğrenmek hakkındaki diğer yazılar için şöyle buyurun: İngilizce
İngilizce değil de diğer dillere bir göz atayım ben diyorsanız da sizi şöyle alalım: Dil
Sizin İngilizce yöntemleriniz neler? Yorumlarda buluşalım!