İsviçre’nin Grand Kanyonu Ruianulta
İsviçre’nin Grand kanyonu diye adlandırılan bir yerden bahsetmek istiyorum bugün size, nam-ı değer Ruinaulta. Bu kanyon gerçekten de adeta bir Grand kanyon havası taşıyor. Tabi daha önce Grand Kanyon’da bulunmuş olanlar, bunun neresi Grand Kanyon diyebilir, ama İsviçre gibi minnacık bir ülke için muazzam büyüklükte bir kanyon bu!
İsviçre’nin Grand Kanyonu olarak bilinen Ruinaulta’nın hikayesi bundan tam 10.000 yıl önce başlamış. Flims şehrinde gerçekleşen bir heyelan ile 10 milyar metreküp kaya aradaki vadiye doğru yuvarlanmış ve bu muhteşem güzellikteki dağ geçidini oluşturmuş. Romanşça ana dilli İsviçre halkı da bu geçide yüksek moloz yığını anlamına gelen ”Ruinaulta” adını vermiş.
Günden güne popülerleşen Cauma gölü ve Cresta gölünün hemen yanı başında olmasına rağmen hala çok fazla kişi tarafından keşfedilmemiş bir yer Ruinaulta. Kaldı ki bizimde planlarımız arasında Ruinaulta’da doğa yürüyüşü yapmak yoktu. Cauma gölünü görmek ve civarda biraz yürüyüş yapmak istiyorduk. Ancak hiç ummadığımız anda karşımıza çıkan bu güzellik karşısında gerçekten dilimiz tutuldu desem yeridir. Yolu düşecekler için Ruinaulta Kanyonu hakkında tüm bilgilere bu yazıda ulaşabilirsiniz.
İsviçre’nin Grand Kanyonu Ruianulta Nerededir?
İsviçre’nin en büyük kantonu olan Graubünden‘in Flims şehrinde yer alıyor Ruianulta kanyonu. Hemen yanıbaşında Cauma gölü var. Zaten ulaşım kısmında göreceğiniz üzere mutlaka Cauma gölü üzerinden gitmeniz gerekecek buraya, dolayısıyla güne Cauma gölünde başlayabilirsiniz.
Flims Cauma Gölü (Caumasee) yazıma da göz atmadan bu rotayı tamamlamayın derim.
İsviçre’nin Grand Kanyonu Ruinaulta’ya Ne Zaman Gidilir?
Karda kışta gidilecek bir yer değil bana kalırsa (ama giden yok değil) o sebeple en güzel zaman Mayıs ve Kasım arası diyebiliriz. Civardaki 2 önemli gölü de (Caumasee ve Crestasee) ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Bunu da hesaba katacak olursak sabah erken kalkmalı tam bir gün sizin için yeterli olacaktır. (Erken = sabah 5-6 civarı)
İsviçre’nin Grand Kanyonu Ruianulta’ya Nasıl Gidilir?
Ulaşım çok kolay. Öncelikle Flims şehrine varmanız gerekiyor. Hemen ardından da 38 dakikalık bir otobüs yolculuğu ile Cauma gölüne varıyorsunuz.
Biletlerinizi SBB üzerinden temin edebilirsiniz.
Kalkış İstasyonu: Zürich HB
Ara istasyon: Chur
Varış Durağı: Flims Waldhaus, Caumasee
Zürich‘den trene bindiğinizi varsayarsak, 1 saat 15 dakikalık bir tren yolculuğu sonrası Chur durağında ineceksiniz. Ardından tren istasyonundan çıkıp 3 dakikalık yürüme mesafesinde olan Chur otobüs durağından Flims, Waldhaus‘a giden 81 numaralı otobüse binip yaklaşık 40 dakika sonra iniyorsunuz.
İndikten sonra eğer ilk olarak Cauma gölüne gitmek isterseniz yürümeniz gereken bir 5-10 dakikalık yolunuz kalıyor. Ancak direkt olarak kanyona geçecekseniz yürüyüşe bu noktadan başlayarak tüm gün dileğiniz yönde yürüyebilirsiniz. Zaten tabelalar, işaretler sürekli gitmeniz gereken yönü size gösteriyor olacak.
Bu arada göl ve kanyon arası mesafe çok kısa, yaklaşık 3 kilometre, o sebeple nispeten daha uzun bir yürüyüş için aşağıdaki tavsiye rotayı deneyebilirsiniz.
Ruinaulta Tavsiye Rota
1- Başlangıç Noktası: Caumasee
Yürümeye başlayacağınız başlangıç noktası olarak alabilir, önce gölü ziyaret edip ardından kanyona doğru yola çıkabilirsiniz.
2- Ruianulta İzleme Noktası: II Spir
Bu nokta kanyona tepeden bakabileceğiniz izleme noktası. Deniz seviyesinden tam olarak 966 metre yukarıda. Birkaç demir basamakla tepeye çıkıp manzaranın keyfine varabilirsiniz. Görülmeye değer bir nokta ancak bana kalırsa nehrin yanından yukarıya doğru olan manzara, bu izleme noktasından aşağıya doğru olandan daha güzel. Yine de bu noktada tüm kanyonu tepeden görüntülemeden yola devam etmeyin derim.
3- Bitiş Noktası: Crestasee
Rotanızı Cresta gölünün kristal rengi suyunda yüzerek tamamlayabilirsiniz. Uzunca bir yürüyüşten sonra yorgunluğu gölde yüzerek atmak gibisi yok!
Yanınıza Almanız Gerekenler
Yürüyüşün büyük bir kısmı nehir kenarında, ağaçların koruması olmadan gerçekleştiği için yanınıza mutlaka şapka ve güneş gözlüğü almalısınız. Su şişeniz yanınızda olmalı, market vs. olmadığı için çeşmelerden su doldurabilirsiniz. Yine aynı sebeple atıştırmalık bir şeyler de almanızı tavsiye ederim. Hatta yukarıdaki gibi mangal yapabileceğiniz yerler mevcut, yanınızda pişirecek bir şeyler getirip piknik de yapabilirsiniz.
İsviçre’nin Grand Kanyonu Ruianulta’da Hangi Aktiviteler Yapılır?
Bence Ruianulta’yı görmeye değer yapan şeylerden biri de o alıştığımız İsviçre tabiatından biraz farklı olması. Genelde İsviçre dağlarını yazın yeşile ve griye, kışınsa beyaza bürünmüş görürsünüz. Dağların arasında mutlaka masmavi ya da yemyeşil inci gibi parlayan bir ya da birkaç tane göl vardır.
Ama böyle sıra dağları andıran gri bir vadi ve arasında da nefis Ren nehrinin hızlı hızlı akan suları bambaşka bir İsviçre hissi veriyor gerçekten. O sebeple burada yapılacak ilk aktivite olarak bu manzaranın tadını doyasıya çıkarmak diyebiliriz 🙂
Ormanın içi küçük göllerle, nadir rastlanan orkidelerle ve nesli tükenmekte olan kuş türlerinin üreme alanlarıyla dolu. Tüm gününüzü buraya ayırırsanız birçoğuyla karşılaşabilirsiniz.
Vadinin aşağılarında yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir ya da Ren nehri boyunca kanoyla ilerleyebilirsiniz.
İsviçre’nin Grand Kanyonu Ruianulta’da Nerede Yenir?
Caumasee ile II Spir arasında Restaurant Conn var, burada mola verip yemek yiyebilir ya da bir şeyler içebilirsiniz. Açılış tarihleri ve saatleri aşağıdaki gibi;
Yaz / Sonbahar: 11 Mayıs – 25 Ekim / 9.00 – 18.00
Bunun dışında yukarıda belirttim ancak tekrar söylemek istiyorum, Cresta gölüne varana kadar yemek yiyecek yer bulamayacağınız için, aralarda acıkma ve susama ihtimalinize karşı yanınıza mutlaka atıştırmalık bir şeyler alın. Yol boyu birçok çeşmeyle karşılaşacaksınız. Dilerseniz yanınıza yarım litrelik bir su şişesi alıp, bittikçe bu çeşmelerde doldurabilirsiniz.
İsviçre’nin Grand Kanyonu Ruianulta Webcam
Buradan tüm bölgeyi web kameraları ile izleyebilirsiniz. Yola çıkmadan önce de kameraları kontrol etmenizde fayda var çünkü havalar burada gerçekten son dakikada değişebiliyor.
İsviçre’de gezilecek yerler ile ilgili diğer yazılara buradan ulaşabilirsiniz.
Peki siz bu rota hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!