İsviçre’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken 22 Şey | İsviçre Gezi Rehberi

İsviçre’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler | İsviçre Gezi Rehberi
İsviçre’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler | İsviçre Gezi Rehberi

İsviçre, muhteşem doğası, lezzetli çikolatası, yüzlerce çeşit peyniri, dağların eteklerinde keşfedilmeyi bekleyen birbirinden şirin köyleriyle insanın hayatında bir kez dahi olsa mutlaka ziyaret etmesi gereken bir ülke. Ancak plan yapmadan, kendinizi akışa bırakıp, anı yaşayabileceğiniz ülkelerin başında da gelmez İsviçre. Malum dünyanın en pahalı ülkelerinden biri neticede.

Ne kadar bütçe ayırmanız gerektiğini, sizi nelerin beklediğini aşağı yukarı bilirseniz seyahat etmenin sıkıntılı yönlerini baştan halledip, keyifli anlarının tadını çıkartabilirsiniz 🙂

İşte siz de İsviçre’ye seyahat ederken neleri bilmeliyim diyorsanız, İsviçre gezi planı yapmanıza yardımcı olacak seyahat ipuçlarını içeren bu İsviçre’ye gitmeden önce bilmeniz gereken 22 şey yazısı tam size göre!

1- İsviçre’ye Gitmek için Hangi Vize Gerekir?

İsviçre seyahatinden önce bilmeniz gerekenlerden ilki ve en önemlisi hiç kuşkusuz vize.

İsviçre seyahatiniz için gereken vize: Schengen Vizesi.

İsviçre vize başvurusu Türkiye’de bulunan İsviçre konsolosluklarına şahsen yapılmıyor. Bunun yerine konsolosluğun karar verdiği TLS Contact merkezleri aracılığıyla yapılıyor. Vizenin çıkma süresi ise ortalama 10 gün.

Buradan vize başvurunuzu yapabilir, hazırlamanız gereken tüm belgeleri görebilir ve belgeleri teslim etmek üzere randevu alabilirsiniz.

2- İsviçre’ye Ne Zaman Gidilir?

İsviçrede bir nehir
İsviçre’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler | İsviçre Gezi Rehberi

Bence bu sorunun cevabı; her zaman! Eğer karlı dağlar, kayak, kızak, dağ evleri varsa aklınızda, elbette kış ayları (Ocak, Şubat) daha iyi bir tercih, ancak kayak yapmak niyetinde değil de daha çok şehirleri gezmek, dağ yürüyüşleri yapmak istiyorsanız Mayıs, Haziran ve Eylül daha uygun.

Noel marketlerini gezmek isterseniz Aralık’ın ilk haftalarında gelmelisiniz. Eğer havalar çok sıcakken ziyaret etmek, göllerde yüzebilmek isterseniz de bunun için Temmuz, Ağustos aylarını önerebilirim. Ama yazları çok yağış aldığından tüm Ağustos’un yağmurlu geçme ihtimali de var, siz en iyisi mi hiç düşünmeden ilk fırsatta gelin 🙂

3- Türkiye ile İsviçre Arasındaki Saat Farkı Nedir?

İsviçre Türkiye’den yaz saatiyle , kış saatiyle ise 2 saat geridedir.

4- İsviçre’nin Para Birimi Nedir?

İsviçre’nin para birimi İsviçre Frangı’dır. 1 CHF şu kadar eder.

Büyük şehirlerde kredi kartı geçmeyen yere rastlamak imkansız gibi. Ancak kasabalara gittiğinizde kredi kartı kabul edecek yer bulmak çok zor. Yanınızda mutlaka nakit taşıyın.

5- İsviçre’de Hangi Priz Kullanılır?

Prizleri Türkiye’dekinden farklı. J tipi priz kullanıldığından yanınızda dönüştürücü getirmeniz gerek. Getirmezseniz de İsviçre’de CHF 5 gibi cüzi bir fiyata temin edebilirsiniz.

İsviçre elektrik soketi
İsviçre’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken

6- İsviçre’de Hangi Dil Konuşulur?

İsviçre’de Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Romanşça konuşulur. Hangi dilin konuşulduğu hangi bölgeye gideceğinize göre değişiklik gösteriyor, malumunuz her bölgede başka bir dil konuşuluyor. Ancak nüfusun çoğunluğu özellikle de turistik bölgelerde İngilizce konuşabildiği için dil konusunda sıkıntı çekmeden seyahat edebilirsiniz.

Yine de gideceğiniz yere göre aşağıda kısa bir tablo hazırladım sizin için. Yola basit cümleleri öğrenip de çıkmakta fayda var.

Detaylı bilgi için buradaki yazımı okumanızı tavsiye ederim.

TürkçeMerhabaGünaydınTeşekkürlerFiyatı ne kadar?
AlmancaGrüeziGuten MorgenDankeWie viel kostet es?
FransızcaSalutBonjourMerciCombien ça coûte?
İtalyancaCiaoBuongiornoGrazieQuanto costa?
RomanşçaTgauBien diEngrazielCon cuosta quei?

7- İsviçre’de Nerelerde Ücretsiz İnternet Var?

Hemen hemen tüm tren istasyonlarında ve havalimanlarında ücretsiz internet bulunuyor. Ücretsiz internete bağlanabilmek için telefon numaranızı girmeniz ve numaranıza gelen şifreyi girerek interneti aktive etmeniz yeterli.

8- İsviçre’ye Giderken Yanınıza Almanız Gereken Şeyler Nelerdir?

Bol bol yürüyüş yapacağınızı hesaba katarsak yanınıza mutlaka spor ayakkabılarınızı almanız gerek. Eğer dağ yürüyüşü yapacaksanız trekking botları getirmeniz iyi olabilir. Ancak bavulda çok yer kaplar derseniz, sağlam ve rahat birer spor ayakkabı da işinizi görür. Ayrıca dağ yürüyüşüne çıkmadan önce mutlaka güneş kremi sürmenizi öneririm, bu yüzden mutlaka güneş kremlerinizi alın.

Yazın gelecekseniz eğer, İsviçre’de deniz olmaması sizi yanıltmasın. Önünüze çıkan her gölde yüzebileceğinizi unutmayın 🙂 Bu yüzden terlik, bikini/şort, güneş kremi, şapka, havlu getirin. Göllerin içi genelde çakıl taşlarıyla dolu olduğu için deniz ayakkabısı da getirebilirsiniz.

Yaz da olsa kış da olsa şemsiye her zaman işinize yarayacaktır, çünkü özellikle yaz ayları çok yağışlı geçebiliyor. Yine yaz için yanınıza hırka vs. alın, Ağustos’un göbeğinde buz gibi olabilir hava.

Bir de yukarıda bahsettim ancak priz dönüştürücü getirmeyi, ya da havalimanına indiğiniz gibi bir tane edinmeyi unutmayın. Otele yerleşip de laptopınızı şarj edemediğinizde bana iyi dileklerinizi yollamayın sonra 🙂

Kapsamlı bir bavul listesi için buradaki İsviçre için valiz hazırlama listesi yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.

9- İsviçre’ye Yolculuk Ne Kadar Sürüyor?

İstanbul’dan İsviçre’ye uçakla yolculuk 2 saat 55 dakika sürüyor. İstanbul ve Ankara’dan, Basel, Zürih ve Cenevre’ye direkt uçuşlar bulunuyor.

10- İsviçre’de Nerede Kalınır?

İsviçre’de konaklamak için birçok seçenek bulunuyor. Oteller genellikle asırlardır dikili olduğu için, çok eski moda olabiliyor. Ancak elbette aynı zamanda birçok muhteşem otel de var.

Otelde kalmak istemiyorsanız Airbnb yapabilir, hostelde kalabilir ya da konaklamaya hiç harcama yapmak istemiyorsanız Couchsurfing yaparak, bir lokalin evindeki hiçbir ücret ödemeden konaklayabilirsiniz.

İsviçre Otel ücretleri

Konakladığınız yere göre elbette değişiklik gösteriyor ancak kasabalarda konaklama fiyatları CHF 40 gibi bir fiyatla başlıyor. Zürih’te otelde konaklama ise CHF 60’dan başlıyor.

İsviçre Hostel ücretleri

Zürih minimum CHF 30 ile kapıyı açıyor. Ancak ülkenin iç tarafına doğru, köylerde, kasabalarda konaklamalar CHF 20’den başlıyor.

11- İsviçre’de Ülke İçi ve Şehiriçi Ulaşım Nasıl?

İsviçre dünyanın en iyi toplu taşıma sistemlerinden birine sahip gerçekten de. Trenler, gemiler, otobüsler tertemiz. 16.03’de kalkması gereken tren 16.03’te kalkıyor. Birkaç dakika gecikme yaşanacaksa da bunu size önceden haber veriyorlar ve gerek şehir içinde gerekse ülke içinde her yere trenle gitmeniz mümkün.

Yalnızca manzara sebebiyle bile trenle seyahat edilir.

İsviçre’de Tren, Otobüs ve Tramvay

Tren, otobüs ve tramvay biletlerinizi (tek bir bilet hepsinde geçiyor) ister istasyonlardaki bilet makinelerinden, ister büyük istasyonlardaki bilet ofislerinden isterseniz de internet üzerinden alabilirsiniz. İnternet üzerinden bilet alırsanız ucuz bilet bulma şansınız da var.

İsviçre’de her bindiğiniz toplu taşıma için ayrı para vermiyorsunuz. Bir biletle, biletin geçerli olduğu bölgede ve biletin geçerli olduğu saatler içerisinde tüm toplu taşıma araçlarını kullanabilir, sınırsız seyahat edebilirsiniz.

Ücretler konusunda uyarmalıyım çünkü İsviçre’de ne ucuz ki ulaşım ucuz olsun değil mi? Size tavsiyem biletlerinizi her zaman gidiş dönüş olarak alın. Gidiş dönüş olarak aldığınız tüm biletler 24 saat boyunca geçerli oluyor ve bu 24 saat boyunca bileti aldığınız bölgedeki tüm toplu taşıma araçlarını sınırsızca kullanabiliyorsunuz.

Ayrıca ulaşım aracına binerken ya da araç içinde biletlerinizi göstermeniz ya da herhangi bir makineye okutmanız gerekmiyor. Zaman zaman bilet kontrolü yapan görevliler herhangi bir duraktan binip, aniden bilet kontrolü yapıyorlar. Bu kontrolcüler genellikle üniformalı oldukları gibi bazen sivil olarak da geziniyorlar.

Birkaç kez bilet alıp da kontrol edilmediğini gördüğünüzde bir sonraki sefer nasıl olsa kontrol edilmiyor diyerek bilet almamazlık yapmayın. Çünkü yakalanırsanız cezası CHF 100!

İsviçre Ruinaulta tren
İsviçre’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler | İsviçre Gezi Rehberi

İsviçre’de Feribot

Feribotlar için ayrı bilet gerekiyor ve fiyatlar standart değil. Örneğin benim yaşadığım Horgen’dan gölün karşısı Meilen’a geçmek için bindiğimiz feribota yalnızca CHF 1.50 gibi bir rakam veriyoruz ve bu bilet SBB’den (İsviçre Ulusal Ulaşım Şirketi) alınmıyor. Feribota bindiğinizde görevli gelip topluyor paraları.

Horgen Meilen arası feribotu İsviçre
Horgen-Meilen Feribotu | İsviçre’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler | İsviçre Gezi Rehberi

İsviçre Ulaşım Kartı Swiss Pass

Ülkenin her yerinde geçen Swiss pass almak isterseniz de buradan online olarak alabilirsiniz. Bileti alırken göreceğiniz fiyat gözünüzü korkutmasın. Örneğin 3 günlük bilet CHF 232. Ancak eğer ülkenin bir çok farklı yerine gitmeyi planlıyorsanız bu kart gerçekten en uygun fiyata sahip. Çünkü kantonlar arası seyahat tek biletlerle yüzlerce frank tutabilir. Eğer tek bir kantonda kalmayacak ve birçok farklı şehre geçecekseniz bu kartı almanızı önemle tavsiye ederim.

Ancak genel olarak aynı bölgede kalacaksanız ve uzun tren yolculukları planlamıyorsanız, gidiş dönüş olacak şekilde günlük bilet almanızı tavsiye ederim.

İsviçre’de Bisiklet

İsviçre’de ulaşımın en pahalı şeylerden biri olduğunu tekrar tekrar belirterek, fiyatlar bütçenize uymazsa her yere bisiklet ile de gidebileceğinizi belirtmek isterim. Örneğin Zürih’te bedava bisiklet kiralayabileceğiniz bir firma var. Sadece CHF 20 depozito ve pasaportunuzu rehin veriyorsunuz, bisikleti akşam teslim ettiğinizde paranızı ve pasaportunuzu geri alıyorsunuz.

İsviçre’de Teleferik, Füniküler ve Gondol

Dağlara gitmek için çokça kullanılıyor ve gideceğiniz dağın yükselikliğine göre yolda birkaç kere bir fünilerden bir diğerine binmeniz, ya da teleferikle aktarma yapmanız gerekebiliyor. Buradan bazı önemli istikametlere göz atabilirsiniz.

İsviçre_de teleferik
İsviçre’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler | İsviçre Gezi Rehberi

İsviçre’de Şehirler ve Ülkeler Arası Otobüs Flixbus

Şehirler ve ülkeler arası otobüs firması olan Flixbus ile çok çok uygun fiyatlara yolculuk yapabilirsiniz.

İsviçre’de Araba ile Seyahat

İsviçre’de araba kiralamak çok pahalı değil. Benzin de ucuz olduğundan kalabalık gruplar için bir seçenek olabilir. Ancak eğer otobanda araba kullanmak isterseniz, CHF 40 değerindeki ve bir sene boyunca geçerli olan, gişelerden geçmenizi sağlayacak bir vinyet (araç etiketi) almanız gerekiyor.

12- İsviçre’de Etik Nasıldır?

İsviçreliler ilk tanıştıkları kişilerle genelde el sıkışmayı tercih ediyorlar. Arkadaşlar, iş arkadaşları, aile bireyleri ise yanaktan 3 kere öpüşüyor. Önce sağ, sonra sol, sonra yine sağ.

Dağ yürüyüşü yaparken karşıdan gelen, ya da yanınızdan geçenlere selam vermeniz beklenir. Selamınızı almak için gözlerinizin içine içine bakarlar.

Saatlerin ülkesi İsviçre’de geç kalmayı büyük bir ayıp olarak görmeleri garip gelmiyor kulağa sanırım. Ne geç kalmaktan hoşlanırlar, ne de geç kalınmasından.

Kadeh tokuştururken masadaki herkesin ilgisinin kadehlerde olmasını beklerler ve tek tek herkesle kadeh tokuştururlar. Bu esnada esas olan göz teması kurmaktır. Her kadehine tokuşturduğunuzun aynı anda gözlerinin içine bakmalısınız.. Buna alışmam zaman aldı haha.

13- İsviçre’den Ne Alınır?

İsviçre’den saat, isviçre çakısı, inekli kupa, çikolata, peynir, fondü seti, Heidi temalı hediyelik eşyalar, raclette makinesi, guguklu saat ya da Kirch alınabilir.

14- İsviçreliler Nasıl İnsanlardır?

İsviçre insanı diğer Avrupa ülkelerine göre biraz daha kapalı. Genelleme yapmak ne kadar doğru bilmiyorum ama birazcık yapabiliriz bence. Çok dışa dönük değiller. Sıcakkanlı ve samimi davranmaktan kaçınırlar. Biraz ceviz gibiler. Sert kabuklu, ama kendilerini açtıklarında çok neşeli ve keyiflidirler.

Tabii bu aşamaya gelmek seneler alabildiğinden, turistik amaçlı geldiğinizde sizinle çok sohbet etmediklerini, konuşmaktan kaçındıklarını gördüğünüzde üzülmeyin. Ama bu kaba ve öfkeli oldukları anlamına gelmiyor. Aksine güler yüzlü ve dünyada görüp görebileceğiniz en kibar insanlardandırlar.

Kimseyle tartışmaya girmek istemezler. Bu nedenle fikirlerini genelde kendilerine saklarlar. Ama söz konusu kurallarsa ve bu kurallara uymadığınızı görürlerse içlerindeki canavar çıkıveriyor haha.

15- İsviçreliler Nasıl Giyinir?

İsviçreliler genelde rahat ama şık giyinirler. İşe gitmedikleri sürece topuklu ayakkabı giyen çok fazla kadın göremezsiniz. Giyenlerin de topukları kısa, nerede o şıkır şıkır Türk kadınları :p

İsviçreliler kaliteli giyime çok önem verir ama üzerlerinde hiçbir şekilde abartı bulunmaz. Sade ve şıklardır. Bu sebeple gece bir yere giderken, bir partiye katılırken vs. kendinizi aşırı süslenmiş gibi hissedebilirsiniz bu hatunların yanında.

Sokaklar sürekli koşan, yürüyüş yapan insanlarla doludur. Hafta sonları mutlaka dağ yürüyüşü yaparlar. Bu sebeple genelde spor giyim hakimdir. Siz de her yere spor ayakkabılarınızla gidebilirsiniz, yadırganmazsınız 🙂

Horgenberg Orman
İsviçre’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler | İsviçre Gezi Rehberi

16- İsviçre Güvenli Bir Ülke midir?

İsviçre dünyanın en güvenli ülkelerinden biri. İster yalnız bir kadın olun, ister çocuklarınızla olun, kendinizi bu ülke topraklarında yürürken çok iyi hissediyorsunuz. Bern dışında henüz hiçbir yerde dilencilere de denk gelmedim. Zürih’te ise ne sokakta bir evsiz gördüm ne de peşime takılan, rahatsız eden biri oldu.

Normalde gece sokakta tek başıma yürümekten korkan ben (İstanbul’dan miras), burada sabahın 4’ünde arkama bir kere bile bakmadan yürüyebiliyorum. Ayrıca bir şeyiniz kaybolduğunda da genelde size bir şekilde geri geliyor. Ya biri buluyor size ulaşıyor, ya siz soruşturduğunuzda kayıp deposuna teslim edildiğini öğreniyorsunuz.

Örneğin kredi kartımı kaybettiğimi, posta kutusunu kontrol ederken bankanın bana yeni bir kart gönderdiğini gördüğümde fark ettim. Meğer kredi kartımı düşürmüşüm, biri bulmuş, bankayı aramış, kayıp ihbarında bulunmuş ve banka bana yeni kart göndermiş.

Ya da alışverişten sonra, alışveriş poşetinizi trende unutursanız, biri bulup kayıp eşya ofisine bırakıyor ve hemen unuttuğunuz eşyaya ulaşabiliyorsunuz.

Elbette yine de her zaman temkinli davranmakta fayda var ancak İsviçre’ye gönül rahatlığıyla gelebilirsiniz.

Bu ülkede en büyük tehlike hava sanırım  Hava durumunu sokağa çıkmadan önce mutlaka kontrol edin, özellikle dağa gidecekseniz havalar yüzünden sorun yaşayabilirsiniz. Bu siteyi öneririm.

17- İsviçre’de Su ve Çeşmeler

İsviçre’de musluktan su içebilirsiniz. Şahsi düşüncem musluk suyunun tadı, çoğu şişe sudan bile daha güzel. Ayrıca ülkenin her köşesi çeşmelerle dolu. Alplerden gelen suyun tadına bu çeşmelerden akan suyla bakabilirsiniz. Sadece Zürih’te 1200 civarı çeşme var. Buradan Zürih’teki çeşmeleri gösteren haritaya ulaşabilirsiniz.

İsviçre çeşmeleri
İsviçre’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler | İsviçre Gezi Rehberi

18- İsviçre’de Hangi Aktiviteler Yapılır?

Dağ yürüyüşü

İsviçre’de yapılması gereken en önemli aktivitelerden biri dağ yürüyüşleri. Buradan İsviçre’deki yürüyüş rotalarına ulaşabilirsiniz. Dağlarda 70 yaşında amcaların, teyzelerin yokuş yukarı nefes nefese kalmadan yürüdüklerine sık sık şahit olabilirsiniz. Kendinizi kötü hissetmeyin.

Bisiklet

İsviçre’de bisiklete binmek de ayrı bir keyif gerçekten. Dağların arasında, nehir kenarında bisiklet sürebilirsiniz. Buradan İsviçre’deki bisiklet rotalarına ulaşabilirsiniz.

Spa

İsviçre’de inanılmaz güzellikte, dağ ve göl manzaralı kaplıca ve spa tesisleri mevcut, bunlardan birine gitmeden geri dönmeyin.

İsviçre spaları
Leukerbad’da bir spa merkezi | İsviçre’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken
İsviçre Spa
İsviçre’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler | İsviçre Gezi Rehberi

Gece Hayatı

İsviçre’ye gitmeden önce bilmeniz gereken şeylerden biri de gece hayatı. İnanılmaz bir gece hayatı beklemeyin İsviçre’de. Yalnızca büyük şehirlerde Cuma ve Cumartesi geceleri nispeten yoğun geçer ancak onun dışında genelde her yer sakindir. Gece kulüpleri genelde bardan bozmadır, küçüktür.

Uluslararası expat grupları çok aktif burada. Sürekli yeni organizasyonlara rastlayabilirsiniz. Her hafta mutlaka maskeli parti, kostüm partisi, neon parti tarzında konseptli partiler yapılır. Bunlara katılırsanız hem çok eğlenirseniz hem de birçok arkadaş edinirsiniz. Tüm bu partileri, organizasyonları Meet up uygulaması üzerinden takip edebilirsiniz.

Müzeler

Eğer seyahatiniz uzun sürecekse ve bu süre boyunca birçok müzeyi gezmeyi hedefliyorsanız Swiss Museum Pass alabilirsiniz. 166 frank karşılığında 500’den fazla müzeyi gezebileceğiniz bir abonman bu.

Ama kısa bir zaman için geldiyseniz ve belli başlı müzeleri görmeyi planlıyorsanız, örneğin Zürih’teyseniz Zürich card alabilir, bu sayede Zürih’teki 43 müzeye bedava ya da indirimli girebileceğiniz gibi kartınızın geçerli olduğu süre içinde toplu taşımayı da ücretsiz kullanabilirsiniz. Zürih card’ın fiyatı 24 saat için 27 frank, 72 saat içinse 53 frank.

19- İsviçre’de Bahşiş Verilir mi?

İsviçre’de bahşiş vermeniz beklenmiyor, çünkü servis ücreti zaten hesaba eklenmiş olarak geliyor önünüze. Ancak yine de İsviçreliler yemeği veya hizmeti beğendiklerini göstermek adına hesabın %10’u kadar bir bahşiş bırakmayı ihmal etmiyorlar.

20- İsviçre’de İçki Kültürü Nasıldır?

İsviçre şaraplarıyla çok meşhur olmasa da (ihraç etmek yerine ülke içinde tüketiyorlar), aslında bir şarap ülkesi. Yolculuğunuz sırasında her yerde karşınıza bir üzüm bağı çıkabilir.

Şarap dışında bira tüketimi de çok yaygın. Her kantonun kendi üretimi biralar var. Yerel biraların üretiminde birbirinden farklı baharatlar kullanıldığı için bu biraların tadı alışılmış biralardan çok farklı.

Ayrıca Alman içkisi Kirsch de ülkede üretiliyor ve İsviçreliler bu içkiyi peynir fondüsü yaparken malzemelerin içine katıyorlar.

21- İsviçre’nin En Meşhur Yemekleri Nelerdir?

İsviçreliler en çok et ve peynir tüketiyor. İsviçre’de gıda kalitesi çok yüksek ancak mutfakları çok zengin olmadığı için bana sorarsanız çok fazla leziz yemek bulmak mümkün olmuyor. Ancak ülkede dünyanın her mutfağından restoranlar olduğu için istediğiniz yemeği bulmanız zor değil.

Zürih gibi büyük şehirlerde vegan veya vejeteryan restoranların fazlalığı sizi şaşırtabilir. En büyük restoran zincirleri genelde vegan zincirler. Ancak kasaba ve köylerde daha çok et tüketildiğinden vejeteryan seçenek bulmakta zorlanabilirsiniz.

Ülkenin ulusal yemekleri ise Rösti, Peynir Fondü ve Raklet.

İsviçre röstisi
Rösti | İsviçre’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken
İsviçre Yemekleri Peynir Fondü Tarifi
Peynir Fondü | İsviçre’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken
Raklet tarifi
Raklet | İsviçre’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken

Daha fazla İsviçre yemeği keşfetmek için İsviçre Yemekleri yazıma göz atabilirsiniz.

22- İsviçre Pahalı Bir Ülke mi?

Evet. Dünyanın en pahalı ülkelerinden biri İsviçre. İtalyan bölgesi bir nebze düşük fiyatlı olsa da özellikle Alman bölgesi turistler için çok çok pahalı. Dışarıda yemeyi ve içmeyi planlıyorsanız fiyatlar yüksek, ancak marketten almak o kadar da pahalı değil.

Eğer düşük bütçeli bir tatil yapmak istiyorsanız, restoran ve barlardan uzak durmanızı bunun yerine içkinizi ve yemeğinizi marketlerden almanızı tavsiye ederim. Özellikle Lidl ve Aldi (Alman Market Zincirleri), bizim A101 standardında marketler ve bu marketlerde ucuz ürün bulabilirsiniz. Ancak Migros ve özellikle Coop pahalı marketler.

Örnek vermek gerekirse; Lidl’da CHF 0.49’a 50’lik kutu bira alabilirken, Coop’ta CHF 2’den başlayan fiyatlarla alabiliyorsunuz.

Bir restoranda sipariş edebileceğiniz bir tabak basit bir yemek CHF 20’den başlıyor. Normal standartta bir restoranda bir porsiyon yemek ve bir kadeh şarap ortalama CHF 40 ediyor.

Bir kafede cappuccino CHF 5 , bir bira CHF 10, bir kadeh şarapsa CHF 12 civarında. (Ancak şarabı CHF’e 5’e bulabileceğiniz mekanlar da karşınıza çıkabilir)

Ulaşımdan ve konaklamadan da bahsetmiştim yukarıda, bunlar da pahalı özetle.

Yodel–Lay–Hee-Hoo!

Her ne kadar modern İsviçre’de yodel söylemek (yodeling) artık çokça modası geçmiş bir aktivite olarak görülse de zaman zaman yerel yodel festivalleri düzenleniyor. Zamanının en meşhurlarından Franz Lang amca ile kapatalım! Hele şapkadaki süpürgeye bakın hele!

İsviçre hakkında bilmeniz gereken 12 şey için burayı, İsviçre hakkındaki ilginç bilgiler için burayı ziyaret edin.

İsviçre ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz seyahat ile ilgili burayı, İsviçre’de yaşamak ile ilgili de burayı ziyaret edebilirsiniz!

Öğrenmek ya da eklemek istediğiniz başka şeyler var mı? Yorumlarda buluşalım 🙂

12 yorum

  1. Harika ozet ve faydali bilgiler icin çok teşekkür ederim ☺️

  2. Ben de beğendim. Keyifli ve bilgilendirici bir yazıydı. Teşekkürler

  3. Bir nefeste okudum ve çok aydınlatıcı kaleminize sağlık.

  4. Merhaba gayet güzel paylaşımlar, ben şu an yoldayım 1 saate kadar varmış olacağım hediyelik İsviçre çakısı alacağım ve kabin bagajım işe Anadolu jet ile Basel havaalanından istanbul a dönüş yapacağım. Bu durumda uçağa İsviçre çakısı sokabiliyormuyuz acaba bilginiz tecrübeniz var mıdır 🙏☺️🇨🇭

  5. Merhaba,

    Fransa vizesi aldım ama Basel havaalanında fransa kapısından giriş yapıp sonra basel’e geçmek mümkün müdür?

  6. Melis Hanım bundan 2 gün önce size instagram üzerinden İsviçre seyahatim için tavsiye istemiştim ve epey yardımcı olmuştunuz, internet üzerinden araştırma yapmaya devam ederken şans eseri blogunuza rastladım ve inanın şimdiye kadar okuduğum izlediğim heeer yazıdan ve videodan daha faydalı oldu. Prize kadar merak ettiğim, aklıma takılan ne varsa bu blogda mevcut. Gerçekten ellerinize ve yüreğinize sağlık. Umarım yazdıklarınız daha fazla kişiye ulaşır.

  7. Föndü tarifinden sizi buldum bloğunuz harika çok akıcı bir diliniz var.istanbula gelirseniz misafir etmek isterim.melis hanım sevgiler🥰

  8. Merhabalar,
    blogunuza bayıldım. yakın zamanda iki haftalığına İsviçre’ye gideceğim ve aklımdaki tüm soru işaretlerine cevap veren tek site burasıydı. emeğinize sağlık..

  9. Çok çok çok teşekkür ederiz Melis hanım. Üslup, derleme, içerik, site kalitesi de eksiksiz ve muhteşem. Ailecek çok istifade ettik. Esen kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close
Melis Fontana © Copyright 2020. Tüm Hakları Saklıdır.
Close
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept
Privacy Policy