İsviçre yemekleri deyince çoğumuzun aklına çikolata ve peynir geliyor, bunun için bizi kim suçlayabilir? Sonuçta İsviçrelilerin en iyi yaptığı iki şeyden biri peynir biri çikolata. Ancak İsviçre’ye kadar geldiyseniz, lokallerin her zaman yediği yemekleri tatmak, İsviçre’nin tadını tam bir İsviçreli gibi çıkarmak için demeniz gereken başka lezzetler de bulunuyor.
İtalya, Almanya ve Fransa etkisi altındaki bu otantik İsviçre yemeklerine gelin beraber göz atalım.
1. Bircher Müsli
Zamanında hastalara ağır yemekler yedirmemek için İsviçreli bir doktor olan Maximilian Bircher Benner tarafından oluşturulan bu karışım, şimdilerde İsviçrelilerin kahvaltılarının olmazsa olmazı olmuş. Geceden ıslatılan yulaf, yoğurtla karıştırılıyor, içine meyve ve kuruyemiş eklenerek Bircher müsli hazırlanıyor.
Tarif için buraya: Bircher Müsli Tarifi
2. Peynir Fondü
İsviçre yemekleri dendiğinde akla ilk gelen, İsviçre mutfağının tartışmasız en popüler yemeği peynir fondü. İlk olarak, yiyecek kıtlığının yaşandığı dönemde ellerindeki kurumuş ve bayatlamış ekmekleri ve peynirleri tüketebilecekleri bir yöntem bulmak isteyen İsviçreliler tarafından yapılmış.
Kış aylarında tercih edilen bu yemek, eritilmiş peynirin içine, beyaz şarap, sarımsak, mısır unu ve biraz da kiraz likörü katılarak hazırlanır ve seramik bir tencerede altında da küçük portatif bir ocak ile servis edilir. Ekmek parçaları uzun fondü çatallarına saplanır ve fondünün içine batırılarak yenir.
Ancak dikkat, İsviçre geleneklerine göre olur da ekmeğiniz çatalınızdan kaçar ve fondünün içinde kaybolursa şarkı söyletilerek veya karda çıplak koşturularak cezalandırılabilirsiniz 🙂
Tarif için buraya: Peynir Fondü Tarifi
Bonus: Çikolata Fondü Tarifi
3. Raclette
Fondü gibi Raclette de kış ayları tercih edilen, bizim ocakbaşı konseptini aratmayan bir yemek. Sofranın ortasına raclette ızgarası konuyor ve ızgaranın altında herkesin kendi peynirini pişirebileceği küçük tavalar bulunuyor. Eriyen peynir ya haşlanmış patatesin ya da ekmek parçalarının üzerine dökülerek servis ediliyor. Izgaranın üzerindeyse tercihe göre et, sosis, pastırma, mantar, biber gibi yiyecekler pişiriliyor.
Tarif için buraya: Raclette Tarifi
4. Rösti
İsviçre’nin en meşhur patates yemeği olan Rösti, rendelenmiş patateslerin kızartılmasıyla yapılıyor. Dışı gevrek, içi ise yumuşak olan bu patates rendesine pastırma, soğan, peynir ve elma püresi ekleniyor.
Tarif için buraya: Rösti Tarifi
Bonus: Apfelmus Tarifi
5. Bratwurst
Bratwurst her ne kadar Alman menşeli olsa da İsviçrelilerin de en temel gıdalarından biri. Şehirlerin sokaklarında gezinirken de karşınıza her köşe başında çıkabilecek bir lezzet. Bizim dönerciler gibi, burada da fast food olarak en yaygın bratwürstçüler mevcut.
Tarif için buraya: Bratwürst Tarifi
6. Zürcher Geschnetzeltes
Kanton Zürih’in imzası sayılabilecek bu yemek kuşbaşı ete beyaz şarap, mantar ve kremalı sos eklenerek yapılır ve genelde yanında rösti ile servis edilir.
Tarif için buraya: Zürcher Geschnetzeltes Tarifi
7. Brezel
İsviçre kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden biri de Brezel. Türkiye’deki simitlere çok benziyor, susamsız simit gibi. Fırın, pastane, market ya da kafe, her yerde bulunabiliyor ve sade çeşitlerine ek olarak, salamlı, peynirli hatta tatlı çeşitleri de mevcut.
Tarif için buraya: Brezel Tarifi
8. Papet Vaudois
Patates püresi ve pırasanın beyaz şarapla uzun süre ağır ağır pişirilmesiyle elde edilen ve üzerine domiz sosisi konularak servis edilen bu yemek de İsviçre yemeklerinin en geleneksellerinden biri.
Tarif için buraya: Papet Vaudois Tarifi
9. Tartiflette
Asıl vatanı Fransa olan Tartiflette, patatesin en güzel hallerinden biri. İnce ince dilimlenmiş patateslerin üzerine lardon (bir çeşit küp şeklinde kesilmiş domuz pastırması) , soğan, krema ve peynir eklenerek fırında pişirilen bu yemek İsviçre’de en çok tüketilen yemeklerden biridir.
Tarif için buraya: Tartiflette Tarifi
10. Et Fondü (Fondue Chinoise)
Adından da anlaşılabileceği üzere anayurdu Çin olan bu et fondü özellikle Noel zamanı yenen gelenekselleşmiş bir yemektir. İncecik dilimlenmiş dana eti, sofrada bulunan fondü tenceresindeki et suyuna batırılır ve bir iki dakika et suyunun içinde bekletilerek pişirildikten sonra yenir.
Eskiden daha çok et suyu yerine yağda kızartılan yağ fondüsü (Fondue Bourguignonne) tercih edilirmiş ancak şimdilerde hem daha sağlıklı hem daha kokusuz olan et suyunda pişirilen versiyonu tercih ediliyor.
Tarif için buraya: Et fondü (Fondue Chinoise) Tarifi
11. Älplermagronen
Makarna, peynir, haşlanmış patates ve domuz etinin karışımından oluşan bu yemek, üzerine karamelize soğan sosu ve elma püresi eklenerek yenir. Ülkeye Gotthard tüneli inşa edildikten sonra İtalyanlar sayesinde içli dışlı oldukları makarnaya, Alpler’de yoğun beden kondisyonu gerektiren işleri yaparken enerji ve doygunluk vermesi adına diğer malzemeleri karıştırmışlar ve İsviçre’nin geleneksel dağ yemeği olan Älplermagronen ortaya çıkmış.
Tarif için buraya: Älplermagronen Tarifi
12. Spätzle
Yumurtalı hamurdan yapılan bu makarna, hazırlandığı gibi kurutulmadan tereyağında pişirilir ve üzerine peynir konularak servis edilir. Genelde et yemeklerinin ve soslu yemeklerin yanında servis edilir.
Tarif için buraya: Spätzle Tarifi
13. Berner Platte
Bu ”Bern tabağı”, sauerkrautve patatese ek olarak dana eti, jambon, pastırma, domuz dili, kaburga, domuz fileto, omuz, kemik iliği gibi çeşitli et ve sosislerden oluşuyor. Allah ne verdiyse koyuyorlar kısaca.
Tarif için buraya: Berner Platte Tarifi
Bonus: Sauerkraut Tarifi
14. Capuns
Bu da İsviçre yemeklerinin en ilginçlerinden biri. Görünüşte sarmayı andırsa da, pazı yapraklarının içine spätzle hamuru ve kurutulmuş et koyup sarılarak yapılıyor. Hazırlanan bu sarmalar süt, su ve et suyundan oluşan bir karışımda pişiriliyor ve üzerine peynir rendeleyerek servis ediliyor.
Tarif için buraya: Capuns Tarifi
Tüm İsviçre yemek tarifleri için buraya göz atabilirsiniz.